EFT Emotional Freedom Techniques
 

Wat is EFT?

  • Een stress reducerende techniek (heel fijn wanneer je bedenkt dat er uit steeds meer onderzoek blijkt dat stress ten grondslag ligt aan veel verschillende aandoeningen. Daarnaast ervaren mensen deze tijd mega veel stress!)
  • Een manier om  negatieve triggers te neutraliseren/uitdoven aangaande trauma(s), negatieve gedachten en overtuigingen 
  • Een manier om controle te krijgen over je emoties, je lichaam en over jezelf. (hoe geweldig is dat!?)
Deze extra punten op de hand kunnen ook gebruikt worden als alternatief of als toevoeging. Mochten deze punten allemaal moeilijk gaan, om wat voor reden dan ook, zijn er nog andere mogelijkheden. Die technieken kunnen we ook toepassen.

EFT punten op papier

EFT punten .docx (209.29KB)
EFT punten .docx (209.29KB)Emotional freedom techniques. Technieken voor emotionele vrijheid. Je kunt er zo diep op ingaan als je wilt. Er zijn boeken over geschreven. Mocht je vragen hebben of boeken willen lezen hierover of wetenschappelijke artikelen, laat het mij weten. Dan kan ik die zeker adviseren of aangeven waar je die kunt vinden.

 

Maar in het kort draait het hierom:

EFT is ligt "tappen"/"tikken" op acupunctuurpunten op het lichaam. Op dat moment zorg je ervoor dat je de doorstroming van die punten open maakt en open houdt op het moment dat je praat over iets dat je raakt. Een vervelende gebeurtenis of een overtuiging/gedachten waaraan jij je stoort. Zo geef je eigenlijk door aan je hersenen: ondanks dat ik praat over iets dat mij raakt of een overtuiging/gedachte waaraan ik me stoor, ik ben niet in levensgevaar.
Technisch:
Je geeft een prikkel aan de hersenen (met name de hypocampus) dat er geen sprake is van daadwerkelijk levensgevaar. Bij echt levensgevaar heb jij geen tijd om op die punten van je lichaam te tikken.
Op die manier reageert je lichaam niet op die emotie die vrij komt door het praten over een vervelende gebeurtenis/gedachte of overtuiging.
Dat is een belangrijk detail, want doe je dat niet. Dan reageert je lichaam alsof die in levensgevaar is en bijvoorbeeld weg moet rennen voor een tijger.

Wat voor reacties kunnen dat zijn lichamelijk:
  • droge mond
  • sneller ademhalen
  • komt niet goed uit je woorden
  • zweethanden
  • zweten in het algemeen
  • gevoel van paniek/angst

Tijdens EFT werken we vaak aan de heling van de emotionele impact van gebeurtenissen die ons raken. EFT is een relatief simpele methode die acupunctuur punten met elementen van cognitieve en "exposure" therapie combineren. Bij cognitieve therapie adresseren we hoe wij de wereld om ons heen zien met onze eigen gedachten of "cognitie" die ons gedrag vormen. Bij "exposure" therapieën focussen we op de therapeutische waarde of herinnering aan een traumatische levensgebeurtenissen.

Over de 100 gepubliceerde studies in peer reviewed journals laten zien dat dit (EFT) extreem effectief is bij het helen van symptomen horend bij paniek, depressie en PTSD (research.EFTuniverse.com).

EFT word vaak tapping genoemd omdat dit een centrale functie heeft tijdens de EFT. Het houdt in dat je gaat tikken met je vingertoppen op acupunctuur punten op je eigen lichaam. Deze acupunctuur punten wordt aan gerefereerd als accupunten. Onderzoek heeft aangetoond dat druk op de accupunten of "acupressure" dezelfde effectiviteit hebben als acupunctuur met naalden. (Cherkin et al. 2009).


De theorie achter acupunctuur leert ons dat de energie die zich beweegt door ons lichaam door de paden genaamd "meridianen". Ziektes kunnen veroorzaakt worden door een blokkade of onderbreking/ of interruptie van die beweging. Acupunctuur en acupressure kunnen gebruikt worden om deze blokkades of onderbrekingen te verwijderen en op te heffen. Het idee dat stimulatie van het fysieke lichaam (ook wel somatische stimulatie genoemd) een rol kan spelen in psychologische herstel kwam langzaam naar voren in de tweede helft van de 20ste eeuw.  In de 1920's een collega van Sigmond Freud, psychiater Wilhelm Reich, bedacht de term "gespierd pantser" gebaseerd op zijn observaties dat emotionele trauma kan resulteren in rigiditeit in bepaalde gebieden van het lichaam. (Reich, 1927). In de 1970's, clinische psycholoog Roger Callahan vond dat cliënten een snelle aanpassing hadden in psychologisch trauma wanneer psychotherapie gecombineerd werd met tappen op acupunctuurpunten van het lichaam (Callahan, 2000). In de 1990's werd Callahan zijn methode vereenvoudigd als EFT en gepubliceerd in een handleiding (Craig en Fowlie, 1995; Church, 2013).

Hoe populairder EFT werd in therapie en coaching kringen, hoe meer het de aandacht trok van onderzoekers. Die voerden onderzoeken uit over EFT en zagen dat het extreem effectief is bij mentale problemen als angsten/fobieën, depressie, paniek en PTSD (Lane, 2009).

 

Maak een vrijblijvende intake van 15 minuten online  CONTACT